Teatro Olimpico (Palladio, 1580) Vicenze.
Bestellen van boeken en tijdschriften via deze webwerf is eenvoudig: er is één centrale pagina waar u uw bestellingen kunt plaatsen. Ga naar bestellen.

 

Gebouwen van het Plastische Getal

Een lexicon van de Bossche School

 

Hilde de Haan & Ids Haagsma

288 paginas

Lexicon, gids en atlas

29,50 euro

 

Dit boek is een uniek naslagwerk over monnik-architect dom Hans van der Laan (1904-1991) en diens invloed op de architectuur. Van der Laan is bij architectuurkenners wereldwijd bekend door zijn krachtige, verstilde kloostergebouwen zoals Sint-Benedictusberg in Vaals, en door de boeken die hij schreef. Zijn lange kloosterleven wijdde hij aan een zoektocht naar de grondbeginselen van een architectuur die weldadig is voor lichaam en geest. Op basis hiervan ontwikkelde hij een omvattende architectuurtheorie rond een uniek compositorisch hulpmiddel: het plastische getal.

 

Het boek Gebouwen van het plastische getal geeft niet alleen een zeer veelzijdig beeld van dom Hans van der Laan, zijn achtergronden en zijn theorie, maar laat ook zien hoe diens ideeën zich ontwikkelden en verfijnden. Naast alle gebouwen van Van der Laan worden de bouwwerken geanalyseerd van tientallen architecten die door hem zijn geïnspireerd. Zo wordt getoond dat deze architectuurbenadering springlevend is en méér omvat dan wat bekend staat als de Bossche School. Het is daarmee het eerste boek dat een overzicht geeft van de rijke diversiteit aan architectuur die onder invloed van Van der Laan ontstond en nog ontstaat, en dat ook uitlegt hoe diens plastische getal precies een rol speelt. Het boek bevat een encyclopedisch lexicon, een architectuurgids en een topografische atlas met circa 400 gebouwen, en wordt gecompleteerd met vele architectenbiografieën, een register en een bibliografie.

 

De Atlas (inclusief architectenregister) is hier te importeren als pdf-bestand. Weliswaar zijn de illustraties niet van dezelfde kwaliteit als in het boek, maar het bestand is wel uitstekend met de Adobe-reader doorzoekbaar. Klik op onderstaande illustratie.

 

 

 

 

 

naar boven
lees de atlas

naar boven


De gebonden editie

Van de gids Gebouwen van het Plastische Getal is bij verschijnen een aantal exemplaren uitgebracht in een gebonden en genummerde editie: met linnen beplakte platten (met opdruk), stofomslag en twee leeslinten. Het geheel in een speciaal bedrukte, bijpassende kartonnen foedraal.

Onlangs dook een uiterst klein aantal van deze fraaie gebonden boekjes op.
Ze zijn verkrijgbaar voor € 75,00 per stuk
.


Bestellen van boeken en tijdschriften via deze webwerf is eenvoudig: er is één centrale pagina waar u uw bestellingen kunt plaatsen. Ga naar bestellen.
naar boven

naar boven