beeldmerk SCahier

Het classicisme verklaard aan de hand
van een Haarlems fietsenhok

Het nieuwste nummer van het gratis relatietijdschrift SCahier van Architext is gewijd aan het zeventiende-eeuwse classicisme in de Nederlandse bouwkunst. Aan de hand van de Vredestempel op het Haarlemse Prinsenhof – ooit gebruikt als fietsenhok! – wordt dit classicisme handzaam verklaard.

Het is een wereld waarin de Haarlemmers Jacob van Campen, Pieter Post, Salomon de Bray en Pieter Saenredam een belangrijke rol vervulden. Ze komen allen aan bod.

Net zo als de schrijvers van ‘traktaten’ waarin de bouwkunde van de oudheid werd verklaard: Vitruvius, Serlio, Palladio en Scamozzi.

SCahier 74 is een speurtocht naar de maker van de tempel die bij het eind van de Tachtigjarige oorlog werd opgericht: was het Jacob van Campen? Of toch Salomon de Bray? Of...?

En hoe zit het met het verloren gegane interieur van die Vredestempel? SCahier 74 onthult na ruim 200 jaar hoe de tempel er van binnen uitzag. Compleet met verloren gewaande fresco’s van Jacob van Campen.

Dit schrift met 36 pagina’s is een PDF-bestand (Portable Document Format). Het is te lezen in het programma Acrobat of met de gratis Acrobat Reader. Geen Acrobat? Klik op de zwarte Adobe-balk hieronder en u wordt naar de maker, Adobe, geleid waar u de ‘reader’ – ook al gratis – kunt importeren.

Vanuit Acrobat is het cahier ook af te drukken. SCahier 74 is zo vormgegeven dat u – met enige huisvlijt – uw eigen boekje kunt samenstellen. Er is een gebruiksaanwijzing in het bestand.

Klik op de foto hierboven en SC74 komt naar u toe. Let wel: het bestand is 6 MB groot. Dat is inderdaad wat pittig. Bij een wat slome verbinding duurt het misschien een minuut of wat. Uw geduld wordt echter ruimschoots beloond. Beloofd!

Ten overvloede: er zijn beslist geen verplichtingen verbonden aan het importeren. SCahier is al 23 jaar het relatiegeschenk van Architext. Wij stellen er prijs op u als relatie te kunnen beschouwen.

Importeer Acrobat Reader

sc72instr

Met wat handigheid kan dit SCahier een boekje worden. Instructies in tekst en beeld in het PDF-bestand.

Klik hier op de foto >
en u krijgt gratis de 36 pagina’s over het classicisme en de Haarlemse Vredestempel.

webwyzer
pdf
Ga naar boven
Klik en Importeer gratis SCahier 74