omslagKlik hier voor PDF-versie  Duurzaamheid loont

90 5105 023 2
Ir. F. Ph. Bijdendijk

Duurzaamheid loont
Hoe sober en doelmatig bouwen de armen arm houdt

<<< importeer door te klikken op de blauwe foto links

In 1997 verscheen het spraakmakende boekje ‘Duurzaamheid loont’, geschreven door Frank Bijdendijk, directeur van de Amsterdamse woningbouwvereniging Het Oosten. Hoewel het boekje reeds lang is uitverkocht, blijft de vraag groot. Vandaar dat het nu beschikbaar wordt gesteld in PDF. Het is zonder enige verplichting te importeren, al is daarvoor wel de Acrobat Reader een vereiste. Ook die is, bij Adobe, gratis te downloaden (klik hier).

Inhoud:

Sinds de opkomst van het rationalisme is de moderne mens gewend geraakt in deelproblemen te denken. Daardoor is hij het overzicht op het geheel verloren. Onze voorouders wisten nog niet dat analytisch denken belangrijk was. Maar gevoelsmatig wisten zij dat de band met het geheel, de natuur, behouden moest blijven.

Aan de hand van twee bouwsels van onze voorouders, de boshut en de piramide, schetst Bijdendijk in dit boekje hoe vroeger een intuitieve band bestond met de natuur.

Die tijdelijke boshut en de eeuwige piramide neemt hij vervolgens als uitgangspunt voor ons hedendaagse bouwen. Hij vergelijkt daarom een 100% demontabele woning (de ‘boshut’) en een gebouw dat 200 jaar mee gaat (de ‘piramide’) met een sociale woning uit de naoorlogse voorraad.

De cijfers zijn onthutsend. De sober en doelmatig gebouwde woning blijkt de armen arm te houden. De 100% demontabele woning is een mooie gedachte, maar is tevens onrealistisch. Bouwen voor de lange termijn evenwel loont.

Klik hier voor PDF-versie Duurzaamheid loont

Importeer nu de volledige inhoud van ‘Duurzaamheid loont’ (circa 6 Mb).

Klik hierboven op foto.

Naar top pagina
webwyzer
Atxtboeken
pdf