pg_omslag_klein
webwyzer
vdlstichting1

Dit boek verschijnt onder auspiciŽn van de

Van der Laan stichting.

Vanaf 10 oktober 2010 verkrijgbaar in de boekhandel.

Ga naar de top van deze pagina
Ga naar de top van deze pagina
Ga naar de top van deze pagina
Ga naar de top van deze pagina
Atxtlogo1

Informatie voor de pers

Op deze pagina vindt u

achtergrondinformatie over het boek

illustratiemateriaal

– de tekst van het persbericht als PDF

aanvraagformulier recensie-exemplaar of vraaggesprek

 

Achtergrond.

In 1996 publiceerde Architext de uitgave Plastisch Lexicon, een kleine encyclopedie van de Bossche School. Het boekje met een omvang van 112 pagina’s gaf aan de hand van alfabetisch gerangschikte trefwoorden een beknopt overzicht van de architectuurtheorie die de benedictijner monnik dom Hans van der Laan (1904-1991)  in de loop van zijn lange leven, al zoekende en bouwende had geformuleerd en telkens geherformuleerd. Omdat zijn boeken in een uiterst compacte en nauwkeurig afgewogen taal zijn geschreven en allen de hoogst nodige illustraties bevatten, kregen die al gauw de naam ontoegankelijk te zijn.

Terwijl Van der Laan als spreker uiterst bevlogen en inzichtelijk kon vertellen over het ‘Plastische Getal’. Vanaf 1946/47 tot 1973 heeft hij dan ook door middel van cursussen en lezingen in het Kruithuis in ‘s-Hertogenbosch een flink aantal aanhangers weten te vergaren die zijn opvattingen in de praktijk brachten. De gebouwen die aldus ontstonden werden al in de jaren vijftig betiteld als ‘Bossche School-architectuur’, een term die algemeen ingang vond toen rond 1970 de leerlingen van Van der Laan ook nog eens een aantal gemeenschappelijke, uiterlijke kenmerken gingen toepassen: eenvoudige, meestal grijze gevels, dikke muren met daarin diepliggende ramen, betonnen lateien en vooral rechthoekige, stoere kolommen.

De architectuurpublicisten Hilde de Haan (1949) en Ids Haagsma (1946) namen het initiatief om de eerste beginselen van Van der Laans architectuurtheorie nu eens in ‘hapklare brokken’ voor een breder publiek inzichtelijk te maken. Ze deden dat, zoals ze in het voorwoord van het Plastisch Lexicon stelden, in de hoop dat ‘dit bescheiden lexicon ertoe kan bijdragen dat meer mensen op zoek gaan naar het ware recept van het oer-ingrediŽnt waarmee huizen gemaakt worden: de architectonische ruimte. Opdat huizen, gebouwen ons nimmer meer zullen vervelen’.

Het boekje had een gestaag succes. In ruim tien jaar werden een kleine 5.000 exemplaren van het Plastisch Lexicon verkocht. In de wereld van de echte bestsellers een verwaarloosbaar aantal, maar voor een boek over architectuur in het Nederlands taalgebied bepaald niet slecht.

Rond 2006 werden plannen gemaakt voor een uitgebreidere herdruk waarin niet alleen nieuwe inzichten aan bod zouden komen, maar waarin vooral ook de praktijk een belangrijke rol zou krijgen.

Naast het feit dat het lexicon in omvang twee keer zo groot moest worden, werd bedacht dat een gids met een vijftigtal gebouwen de ontwikkeling van het Plastische Getal in de loop van decennia diende te illustreren. Maar al werkende beseften de auteurs dat dit niet voldoende zou zijn. Zij besloten het boek een derde deel te geven: een atlas waarin, topografisch geordend, zo’n 500 gebouwen werden ondergebracht, gecompleteerd met een lijst van architecten met korte biografieŽn oeuvrelijsten.

Na zo’n vier jaar werk verschijnt nu het resultaat: het boek Gebouwen van het Plastische Getal.

Illustratiemateriaal.

Hier vindt u enige illustraties met betrekking tot het boek Gebouwen van het Plastische Getal. De illustraties kunnen – onder twee voorwaarden – gratis worden gebruikt. De voorwaarden zijn simpel:

1 de illustraties zijn bestemd voor een artikel dat betrekking heeft op de publicatie ‘Gebouwen van het plastische getal’

2 er wordt als bron opgegeven: Archiphoto Haarlem

De volgende afbeeldingen kunt u van de webwerf ophalen:

- omslag (voorzijde) van het boek; (1) RGB, jpg, 300dpi

- achterflap van het boek met uitleg; (2) RGB, jpg, 300dpi

- portret van dom Hans van der Laan uit 1981, bezig met zijn morphotheek waarin het plastische getal driedimensionaal tot uiting komt in een doorlopende reeks blokken.  (3) Zwartwit, jpg, 300 dpi

- interieur van de abdijkerk van het klooster Sint-Benedictusberg in Lemiers bij Vaals: het internationaal als meesterwerk erkende ontwerp uit 1957 van dom Hans van der Laan waarin zijn architectuuropvattingen duidelijk waarneembaar zijn. (4) kleur, jpg, 300 dpi

- panoramafoto van de uitbreiding van het benedictinesser klooster O.L. Vrouwe Abdij te Oosterhout. Gerealiseerd tussen 1971 en 1986 door architect Frans Ruys, geheel volgens de architectuurtheorie van dom Hans van der Laan met toepassing van het plastische getal. (5) zwartwit, jpg, 300 dpi

- panoramafoto van de Hofjes Codde en Van Beresteyn (1967/68) te Haarlem, een ontwerp van Nico van der Laan in samenwerking met zijn broer dom Hans van der Laan. Op de achtergrond de Sint-Bavo-kathedraal van Jos Cuypers en Jan Stuyt. (6) zwartwit, jpg, 300 dpi

- de woonkamer van het woonhuis (1962/67) te Schaijk van architect Jan de Jong: door de auteurs van het boek beschouwd als een van de meest indrukwekkende manifestaties van het plastische getal. (7) zwartwit, jpg, 300dpi

Wilt u een bepaalde illustratie uit het boek gebruiken, schroomt u niet ons daarvan een digitaal bestand te vragen. U kunt gebruik maken van het vakje ‘opmerkingen’ in het aanvraagformulier hieronder.

Persbericht.

Het persbericht van september 2010 met vooraankondiging van het boek is te lezen als pdf-bestand:

Klik hier voor persbericht

Aanvraag recensie-exemplaar dan wel vraaggesprek (de met een sterretje gemarkeerde velden moeten zijn ingevuld om het formulier te kunnen versturen).