Waasm_cover
webwyzer

Vanaf september 2012 verkrijgbaar in de boekhandel in Nederland en Vlaanderen.

Ga naar de top van deze pagina
Ga naar de top van deze pagina
Ga naar de top van deze pagina
Ga naar de top van deze pagina
Atxtlogo1

Informatie voor de pers

Op deze pagina vindt u

achtergrondinformatie over het boek
Dom Van der Laan in Waasmunster

illustratiemateriaal

– de tekst van het persbericht als PDF

aanvraagformulier recensie-exemplaar of vraaggesprek

 

Achtergrond.

Een verscholen schatkamer van wereldarchitectuur.

Eind september verschijnt het boek Dom Van der Laan in Waasmunster – een verrassend overzicht van de verscholen parels die deze internationaal vermaarde Nederlandse architect in Vlaanderen bouwde. De benedictijner monnik Hans van der Laan (1904-1991) is vooral bekend van de kloosterkerk (1968) die hij bij de abdij Benedictusberg in het Nederlands-Limburgse Vaals realiseerde. Dit boek laat zien dat hij meer en ook veelzijdiger heeft gebouwd. In Waasmunster kreeg hij de unieke kans twee zeer uiteenlopende kloosters tot stand te brengen. Ontdek Waasmunster als een schatkamer van wereldarchitectuur.

Het boek Dom Van der Laan in Waasmunster geeft een overzicht van alles wat Van der Laan in deze plaats teweeg bracht. Allereerst abdij Roosenberg (1978), een afgelegen gebouw voor een contemplatieve orde dat tot het allerbeste werk van Van der Laan behoort. Zijn architectuurtheorie rondom het plastische getal was net afgerond, en juist hier kreeg hij de kans dit gedachtegoed tot uitdrukking te brengen. Elke bezoeker ervaart meteen de unieke kwaliteiten: de sobere materialen, de verstilde ruimten en vooral ook de eenheid van het geheel dankzij de ordening die eraan ten grondslag ligt.

Het klooster van de Mariazusters van Franciscus (1985) is minder bekend maar even belangwekkend. Van der Laan ontwierp dit voor dezelfde opdrachtgever als bij de abdij: de priester Henri Raemdonck. De Mariazusters staan vanouds midden in de maatschappij en dit klooster kreeg daarom een eigen karakter. De architectuur is eveneens sober en verstild maar past tegelijk naadloos in de dicht bebouwde Kerkstraat.

 

In het boek wordt dit rijke architectonische erfgoed belicht vanuit verschillende invalshoeken. Het gidsgedeelte toont, in woord en beeld, beide kloosters. Verder: een school (ontwerp Rik van der Laan), twee woningen (dom Van der Laan) en een kindertehuis aan de Sombekedries (door Van der Laans ‘privť-leerling’ Eric Verplancke).

Voor inzicht in de gedachtewereld van Van der Laan is een selectie gemaakt uit zijn eigen teksten, namelijk zijn Negen brieven uit 1975 over de bouw van abdij Roosenberg.

Drie opstellen van Van der Laan-kenners verdiepen dit inzicht nog. Caroline Voet gaat in op de maatvoering en situering van abdij Roosenberg, Dick Pouderoyen legt uit hoe Van der Laan hier zijn ideeŽn over stedenbouw fijnsleep, en Henri Raemdock bespreekt de grondbeginselen van de architectuur. In het historisch overzicht waarmee het boek begint, wordt de lange geschiedenis van de kloosters beschreven. Hier blijkt hoezeer alle beschreven bouwkunst samenhangt.

 

Dom Van der Laan in Waasmunster
onder redactie van Ids Haagsma
Gids met opstellen van Caroline Voet, Dick Pouderoyen en Henri Raemdonck
Ingenaaid, 96 pagina’s, in kleur
ISBN 978-90-5105-047-9. Verkoopprijs € 12,95
 

Illustratiemateriaal.

Hier vindt u enige illustraties met betrekking tot het boek Gebouwen van het Plastische Getal. De illustraties kunnen – onder twee voorwaarden – gratis worden gebruikt. De voorwaarden zijn simpel:

1 de illustraties zijn bestemd voor een artikel dat betrekking heeft op de publicatie ‘Dom Van der Laan in Waasmunster’

2 er wordt als bron opgegeven: Archiphoto Haarlem

De volgende afbeeldingen kunt u – via de onderstreepte ‘hyperlink’ –  van de webwerf ophalen:

- omslag (voorzijde) van het boek; (1) RGB, jpg, 300dpi

- achterflap van het boek met uitleg; (2) RGB, jpg, 300dpi

- 18 juni 1984: Dom Hans van der Laan en bouwheer Henri Raemdonck (die hem onder meer de opdracht verstrekte van twee kloosters in Waasmunster) (3) Zwartwit, jpg, 300 dpi

- Abdij Roosenberg vanuit het oosten gezien in de bossen van De Lovinfosse (4) kleur, jpg, 300 dpi

- Klooster Mariazusters in de Kerkstraat te Waasmunster, gezien vanuit het grote kerkhof; met de kerk van Modeste De Noyette uit 1877 en de nieuwbouw uit 1981 van dom Hans van der Laan (5) kleur, jpg, 300 dpi

- Twee pagina’s uit het gidsgedeelte over abdij Roosenberg (6) spreadp12_13rgb_250dpi

Wilt u een bepaalde illustratie uit het boek gebruiken, schroomt u niet ons daarvan een digitaal bestand te vragen. U kunt gebruik maken van het vakje ‘opmerkingen’ in het aanvraagformulier hieronder.

Persbericht.

Het persbericht van september 2012 met vooraankondiging van het boek is te lezen als pdf-bestand:

Klik hier voor persbericht

Aanvraag recensie-exemplaar dan wel vraaggesprek (de met een sterretje gemarkeerde velden moeten zijn ingevuld om het formulier te kunnen versturen).