pg_omslag_klein
webwyzer

De atlas van dit boek (inclusief architectenregister) is als pdf-bestand te importeren.

Meer informatie onderaan deze pagina

vdlstichting1

Dit boek verschijnt onder auspiciŽn van de

Van der Laan stichting.

Klik en bestel!

Bestel de pocketeditie nu. Klik op bovenstaande boodschappentas of ga naar de pagina ‘bestellen’.

Ga naar de top van deze pagina
Atxtboeken

Gebouwen van het Plastische Getal
Een lexicon van de Bossche School

Hilde de Haan & Ids Haagsma

288 pagina’s
Lexicon, gids en atlas
29,50 euro

Dit boek is een uniek naslagwerk over monnik-architect dom Hans van der Laan (1904-1991) en diens invloed op de architectuur. Van der Laan is bij architectuurkenners wereldwijd bekend door zijn krachtige, verstilde kloostergebouwen zoals Sint-Benedictusberg in Vaals, en door de boeken die hij schreef. Zijn lange kloosterleven wijdde hij aan een zoektocht naar de grondbeginselen van een architectuur die weldadig is voor lichaam en geest. Op basis hiervan ontwikkelde hij een omvattende architectuurtheorie rond een uniek compositorisch hulpmiddel: het plastische getal.

PG_omslag_achter

Het boek Gebouwen van het plastische getal geeft niet alleen een zeer veelzijdig beeld van dom Hans van der Laan, zijn achtergronden en zijn theorie, maar laat ook zien hoe diens ideeŽn zich ontwikkelden en verfijnden. Naast alle gebouwen van Van der Laan worden de bouwwerken geanalyseerd van tientallen architecten die door hem zijn geÔnspireerd. Zo wordt getoond dat deze architectuurbenadering springlevend is en mťťr omvat dan wat bekend staat als ‘de Bossche School’. Het is daarmee het eerste boek dat een overzicht geeft van de rijke diversiteit aan architectuur die onder invloed van Van der Laan ontstond en nog ontstaat, en dat ook uitlegt hoe diens ‘plastische getal’ precies een rol speelt. Het boek bevat een encyclopedisch lexicon, een architectuurgids en een topografische atlas met circa 400 gebouwen, en wordt gecompleteerd met vele architectenbiografieŽn, een register en een bibliografie.

 

De Atlas (inclusief architectenregister) is hier te importeren als pdf-bestand. Weliswaar zijn de illustraties niet van dezelfde kwaliteit als in het boek, maar het bestand is wel uitstekend met de Adobe-reader doorzoekbaar. Klik op onderstaande illustratie.

Importeer de Atlas uit Gebouwen van het plastische getal.