vdlstichting

Thematismos is een uitgave van de Vriendenkring van de Van der Laan Stichting en verschijnt eenmaal per jaar

Ga naar boven

Voor meer informatie over de Van der Laanstichting en de vrienden ervan:

ga naar vanderlaanstichting

www.vanderlaanstichting.nl
webwyzer

Nummer 11/12 (december 2009) NIET MEER LEVERBAAR

Zie omslag met achterpagina hier linksboven.

Met onder meer:

Arnoud Geux over de Wijnbergkerk in het Vlaamse Wevelgem; op de computer door Coen van der Heiden gemaakte simulaties van de door dom Hans van der Laan ontworpen kerk in Bellefontaine die nooit is uitgevoerd; twee in memoriams, t.w. over Josef Engelberts (de schrijnwerker van dom Hans van der Laan) en over architect Koos de Haan . Verder een uitgebreide bespreking van de Hof van Hersbeek in Breda, een ontwerp van Lukas Ruys.

NIET MEER LEVERBAAR

Nummer 9/10 Van der Laan in Waasmunster *)

Voor- en achterzijde Thematismos 9/10 met de binnenhof van het klooster in de Kerkstraat van Waasmunster.

Naast de bekende abdij Roosenberg in de bossen rond het Oost-Vlaamse Waasmunster ontwierp dom Hans van der Laan ook het klooster van de Mariazusters van Franciscus in het dorp zelf. Het dubbelnummer 9/10 van Thematismos van december 2008 is geheel gewijd aan de werken van Van der Laan in Waasmunster. Niet alleen twee kloosters, maar ook twee rectorswoningen, een begraafplaats, een klokkenstoel terwijl neef Rik van der Laan er ook nog een school verbouwde. In 48 pagina’s wordt alles uitgebereid behandeld in foto’s, plattegronden, tekeningen en tekst. Met bijdragen van Jaap Dawson, Dick Pouderoyen, Caroline Voet en Hilde de Haan. Tevens is een essay opgenomen over  ‘architectuur en levensbeschouwing’ van Henri Raemdonck, rector van de congregatie van de Mariazusters en degene die dom Hans van der Laan naar Waasmunster haalde. Zijn bijdrage en de grondige analyse van Caroline Voet van de abdij Roosenberg samen met het uitgebreide beeldmateriaal van het klooster in de Kerkstraat (gebouwd rond een neo-barokke, negentiende-eeuwse kerk) , maken dit dubbelnummer waarlijk uniek.

*) NIET MEER LEVERBAAR. Wel is er inmiddels een boekuitgave waarin de gebouwen in Waasmunster uitgebreider worden besproken en waarin de opstellen van Pouderoyen, Voet en Raemdonck ook zijn opgenomen. Klik hier voor meer informatie:

dom van der laan in waasmunster

Nummer 8 (niet langer leverbaar)

Nummer 6/7: Monografie Huis Naalden te Best

Omslag Thematismos 6/7 met het interieur van het huis Naalden.Het dubbelnummer 6/7 van het tijdschrift Thematismos is een monografie van het Huis Naalden, een ontwerp van dom H. van der Laan uit 1978.

Hoe is het huis ontstaan? Welke beelden en wensen vormde de kern ervan? Hoe is die kern verder gegroeid, veranderd, aangepast? Hoe hebben de bewoners het huis bewoond? Heeft het huis de bewoners ook veranderd?

Deze, en meer, vragen worden beantwoord in dit nummer van 40 pagina’s. Ook: de brief die pater Van der Laan schreef aan opdrachtgever Jos Naalden en waarin hij uitleg geeft van de maquette aan de hand van zijn boek ‘De architectonische ruimte’. En tekeningen van Rik van der Laan die het samenspel van de maten en de ruimten laat zien. Plus: een analyse van de gebruikte maatverhoudingen.

Prijs: 12 euro, inclusief verzendkosten. U kunt het nummer bestellen via het bestelformulier: vermeld bij ‘opmerkingen’ de omschrijving ‘Thematismos Naalden’en u krijgt het nummer per omgaande door Architext toegestuurd met een btw-factuur.

Boeken bestellen? Klik hier!
koopzak50
themat_omslag_thematismos11_12

naar bestelformulier voor Thematismos