Dom Van der Laan in Waasmunster

redactie: Ids Haagsma

met bijdragen van:
Dick Pouderoyen, Caroline Voet en Henri Raemdonck

Ingenaaid, 96 pagina’s, in kleur; prijs euro 12,95
ISBN 978 90 5105 047 9

verkrijgbaar in Vlaamse en Nederlandse boekhandels

Deze gids verschijnt naar aanleiding van het 775-jarig bestaan van abdij Roosenberg  in Waasmunster in 2012. Het huidige gebouw in het bos De Lovinfosse behoort tot het beste werk van dom Van der Laan en werd in 1975 in gebruik genomen.

Deze abdij kan ook worden gezien als ‘antwoord’ van de meester op diens leerling Jan de Jong, die in 1966 het eerste nieuwbouwklooster vanuit het gedachtegoed van het plastische getal had gerealiseerd: de Emmaus Priorij in Maarssen.

In dit boek worden alle gebouwen in Waasmunster beschreven die Van der Laan zelf ontwierp of waarin zijn gedachtegoed bepalend was.

Naast abdij Roosenberg en het klooster van de Mariazusters (1978/85) zijn dat onder meer een school en een kindertehuis.

Voor dieper inzicht zijn, naast teksten van Van der Laan zelf, verhandelingen opgenomen van Van der Laan-kenners Caroline Voet (maatvoering en situering), Dick Pouderoyen (stedenbouw) en opdrachtgever-priester Henri Raemdonck (grondbeginselen).

Ook in deze verhandelingen komt Jan de Jong meermalen ter sprake, evenals de invloed van Van der Laan en De Jong op elkaar. De verhandelingen verschenen eerder, in beperkte oplage, in het tijdschrift Thematismos van december 2008 (dat reeds lang is uitverkocht).

Bestel dit boek nu.

Klik op bovenstaande boodschappentas of ga naar de pagina ‘bestellen’.

Atxtboeken
Klik en bestel!
Ga naar de top van deze pagina
webwyzer
GidsJandeJong_omslag
GidsJandeJong_achterzyde